09.08
20

Gardul si poarta

In mod natural, primele lucruri care atrag atentia la o casa sunt gardul si poarta de acces.
Nu subestimati impactul vizual produs de acestea! Modul in care gardul si poarta sunt realizate va influenta perceptia privitorilor asupra intregii case si gradini.


Cum sa alegem insa gardul potrivit pentru casa si gradina noastra?

Intai de toate trebuie sa decideti daca gardul va avea doar un rol decorativ sau si unul de protectie. In functie de functionalitatea gardului veti putea alege stilul, dimensiunile si materialul din care va fi construit.
Atentie insa ca acesta sa se integreze armonios cu stilul casei si amenajarea intregii gradini!


Gard viu

Pentru o zona rezidentiala pazita, un gard viu de inaltime redusa poate fi suficient. E indicat insa sa-l dublati cu o plasa de sarma, mascata in gardul viu, pentru a tine la distanta cainii sau alte animale.
O optiune de gard viu pot fi plante cataratoare ce se intind pe o "plasa de Buzau". Astfel de plante sunt iedera, vita de vie salbatica, lonicera, iasomia, etc.
Eficiente si estetice sunt si gardurile vii din thuja. Pentru a le da insa forma dorita arbustii trebuie tunsi cu regularitate si pricepere.
Dezavantajul gardurilor vii este timpul necesar dezvoltarii plantelor pana sa ajunga la dimensiunile dorite, precum si gradul de opacitate redus in timpul iernii, in cazul plantelor cu frunze cazatoare.Gard din fier forjat sau confectii metalice

Daca dispuneti de o gradina frumoasa in fata casei, si nu va deranjeaza ca aceasta sa fie admirata de trecatori, puteti opta pentru un gard din fier forjat cu fundatia si soclul din beton sau piatra naturala. Solutia este destul de folosita in ultimii ani, mai ales la casele din zone urbane.
Costurile de executie sunt dintre cele mai mari. Pretul unui metru patrat de gard din fier forjat variaza intre 100 si 600 euro, in functie de complexitatea elementelor ce il compun, elementele fiind lucrate adesea manual.
Mai ieftine, dar si mai putin estetice, sunt confectiile metalice, al caror pret pentru un metru patrat de grad poate cobori pana la 50 de euro.
Tot la gard metalic trebuie sa amintim si gardul din plasa de sarma, mult mai potrivit insa pentru imprejmuiri industriale decat rezidentiale.Gard din caramida, piatra naturala sau elemente de beton armat

Daca gardul trebuie sa va protejeze impotriva privirilor indiscrete si intrusilor solutia este un gard inalt din caramida, beton sau combinatia celor doua. Aceasta varianta este foarte folosita pentru gardurile ce despart doua proprietati.
In cazul gardurilor din stalpi si placi prefabricate din beton armat inaltimea placilor este de obicei de 2 metri in timp ce stalpii au de regula 2,5 metri din care 0,5 metri se ingroapa in pamant. Placile sunt disponibile cu diverse modele si finisaje, inclusiv imitatie de piatra naturala, pretul mediu pentru un metru liniar de astfel de gard fiind de 100 RON.
Dezavantajul acestui tip de gard este greutatea mare a placilor care face ca transportul si manipularea acestora in timpul montajului sa nu fie o treaba tocmai usoara.Gard din lemn

Pentru un stil rustic puteti opta si pentru un gard integral din lemn sau combinat cu o fundatie si stalpi din piatra naturala. Pentru a-i prelungi durata de viata aveti grija insa ca lemnul sa fie tratat corespunzator. Aceasta optiune este perfecta pentru o casa de vacanta in zona montana, integrandu-se atat cu arhitectura unei astfel de case cat si cu mediul inconjurator.

 

 


Gard din PVC

Noi pe piata din Romania, gardurile din PVC reprezinta si ele o alternativa de luat in calcul. Atuurile acestora sunt intretinerea minima de care au nevoie (doar spalarea atunci cand e cazul) si garantia de 50 de ani cu care se lauda distribuitorii. Preturile unui astfel de gard variaza intre 20 si 60 de euro pentru un metru patrat, in functie de dimensiuni si model.

 

 

 

Poarta

In ceea ce priveste poarta, mare trecere o are si aici fierul forjat. In plus, actionarea automata, cu ajutorul unei telecomenzi, devine un element tot mai obisnuit. Automatizarea exista in varianta culisanta, situatie in care este nevoie de spatiu de culisare de-a lungul gardului, sau cea batanta, mai scumpa dar singura functionala pentru anumite conformatii ale terenului.

 

sursa: case si gradini


Data: 2008-09-20 | Categoria: Amenajari cu caramida | Sursa: aici | Comentarii (0)

Comentarii (0):

Nu sunt comentarii la acest articol! Fi tu primul care comenteaza!

Comenteaza si tu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi facut public daca nu doriti)
DA NU
Imagine: (codul este CASE-SENSITIVE)
(introduceti codul din imagine)

Categorii articole

Ultimele articole

Data: 2012-10-05

Caramida in arhitectura organica

Dupa mai bine de 20 de ani de studiu al muncii lui Frank Lloyd Wright, Dan si Dianne Chrzanowski, ...

Data: 2012-10-04

O caramida, un morcov si un pumn de piper

Mod de operare: Te duci in padure si pui caramida intr-un loc deschis, unde poate fi observata cu...

Data: 2012-10-04

Bula si vaca

Vine Bula la doctor. Domnule doctor mi-a spart capul. -Cine? -Vaca. -Pai cum? -I-am legat o caramid...

Data: 2012-04-25

Ford Explorer Lego

Toamna trecuta compania Ford aproape a atins perfectiune artistica cu cu noul model Explorer real...

Link-uri


Realizat de
Stoc Digital Studio